Enric I. Canela

El patronat de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), presidit fins el dia d’avui per Rafael Español, ha aprovat la proposta de modificació d’estatuts que permet la seva conversió en la fundació que concentrarà i implementarà, al començament de 2010, les polítiques públiques de foment i reconeixement de la recerca a Catalunya. Els nous estatuts donen llum verd a la fusió de l’FCRI —per formar aquesta nova fundació— amb part de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i amb la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), com a compliment de l’esquema de nova governança marcat fa poc més d’un any pel Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI).

La nova fundació la presidirà el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; Lluís Deulofeu, director executiu de “la Caixa”, serà el vicepresident primer; Joan Roca, director general de Recerca del DIUE, el vicepresident segon i Xavier Queralt, director territorial a Catalunya del BBVA, el secretari.

Esperem a conèixer millor com es desenvolupa aquest nou model, però en principi aquesta simplificació podria permetre més agilitat i millora de la gestió.

6 respostes a “La nova Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació”

 1. a 14 des. 2009 a les 10:47 Pep

  Hola Enric, sembla que aquesta transformació tingui bon aspecte. Ara que a la CE les institucions de gestió de la recerca es transformen en agència, aquí fem fundacions on hi haurà capital privat. Esperem que aquests socis inverteixin en recerca i a més, que la independencia per donar ajudes competitives es mantingui.

 2. a 14 des. 2009 a les 11:03 enriccanela

  Pep,
  Jo penso que si, que en aquest cas pot acabar bé la cosa. Tinc la meva recança en què el capital privat entri (de moment). El Govern ho hauria d’incentivar més.

 3. a 16 des. 2009 a les 9:05 Ramon

  Jo crec que no és qüestió de pensar o intuïr… el planteig incial era inacceptable, ara ja es diu la noticia que “part” de l’AGAUR.. però el que s’ha de saber és quina és la composició del nou Patronat? Perquè si manté la majoria privada… (no capital privat com dius, sinó si és manté com ara la majoria del govern de la institució) quin sentit té que gestioni les polítiques públiques?

 4. a 17 des. 2009 a les 10:57 enriccanela

  Ramonbm
  De capital privat res. Cert. De totes formes sempre m’ha semblat bé que en determinades institucions hi hagi persones deslligades del Govern.

 5. a 19 des. 2009 a les 6:46 Pep

  Bé, estic d’acord amb tu Enric, que és bó que hi hagi personal deslligat de les institucions governamentals, però està lligats a institucions privades per a la gestió de fons publics no sembla étic. De fet a Europa i els EEUU les institucions que gestionen fons públics de recerca, cada cop són més independents dels governs. Ja que volem ser capdavanters per que no fem el que ja està inventat i que funciona. Les espectatives d’una fundació amb socis privats no es gaire engrescadora.

 6. a 20 des. 2009 a les 2:38 enriccanela

  Pep,
  El que és clau és que aquestes persones no tinguin interessos en els projectes. Cal que els patrons siguin en proporció elevado de fora de l’àmbit del Govern

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació