Enric I. Canela

El Periódico publica que desenes de milers d’universitaris van protestar ahir a tot Itàlia contra la llei de reforma de la universitat, complint la promesa de deixar els palaus del poder en la soledat de les seves misèries. A Milà i Palerm hi va haver enfrontaments contra la força pública, que es van saldar amb dos ferits. Els estudiants protesten contra una reforma que privatitza parcialment els ateneus, redueix els càrrecs d’investigadors (accés obligat per fer carrera professional a la universitat) i orienta la universitat exclusivament cap al mercat laboral.

M’agradarà saber que diu realment aquesta llei. El text el teniu aquí, potser el llegiré. El que diu aquest resum no ho veig tan terrible.

3 respostes a “Universitaris italians en peu de guerra”

 1. a 24 des. 2010 a les 8:10 Martí

  Hola Enric,

  Jo tampoc me n’he llegit el text sencer —i potser també el llegiré. Tampoc estic seguint del tot el sistema universitari italià, i suposo que aquest tema de “parentopoli” deu ser força greu. Però no crec que aquesta llei ajudi a sol·lucionar el problema, i a més com has dit té contrapartides molt molt greus. Pel que sembla, hi ha una tònica general a nivell europeu de tancar l’aixeta a la universitat i deixar-la de considerar un servei públic, i Itàlia d’alguna manera és el banc de proves més extrem, com sol passar amb molts altres temes.

  Aquí tens algun altre resum que he trobat així ràpidament:
  http://www.scribd.com/doc/7541031/Sintesi-Decreto-legge-Gelmini-e-tagli-alla-scuola
  http://coordinamentoprecariuniversita.wordpress.com/glossario-la-riforma-gelmini-in-quattro-punti-chiave/

  I al cap i a la fi, la revolta universitària italiana és només una vàlvula d’escapament d’una situació molt més generalitzada: “della riforma non cene frega un cazzo, vogliamo che esploda la sommossa generalizzata… ovunque!”

  ps. Vaig trobar força interessant aquest article: http://www.wumingfoundation.com/giap/?p=2219

 2. a 25 des. 2010 a les 11:19 enriccanela

  Martí,
  Ara publicaré alguna cosa més que he llegit. Tens raó. La reforma té coses bones i dolentes. La universitat italiana, ho sabem, està profundament degradada. No té punt de comparació amb la nostra.
  La revolució que hi ha allà té a veure amb més coses. Fa quatre dies estaven amb el tema Berlusconi.
  De totes formes, les retallades són generals. El model d’estat del benestar està canviant.

 3. […] dia escrivia Universitaris italians en peu de guerra. Ahir es publicava Aprobada pese a las protestas la reforma de la Universidad i La universidad […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació