Enric I. Canela

Al web de la UB es pot llegir que el rector de la UB, Dídac Ramírez, en una roda de premsa en què també han intervingut els vicerectors de Professorat, Manuel Viladevall; d’Estudiants i Política Lingüística, Gemma Fonrodona; de Política Acadèmica i Qualitat, Gaspar Rosselló; d’Economia, Gonzalo Bernardos, i el gerent, Víctor Gómez, ha dit que si les administracions públiques paguessin tot el que deuen a la UB, la Universitat no tindria dèficit acumulat i estaria en una situació molt favorable per fer front amb garanties a aquest moment de crisi.

El gerent, Víctor Gómez, ha explicat que la retallada per al 2011 afecta la Universitat en dos aspectes: d’una banda 3,6 milions d’euros mensuals en matèria de funcionament, que la Generalitat no ingressa respecte a l’exercici 2010 (43,2 milions d’euros anuals), i una retallada per a l’any 2011 de 27,6 milions d’euros que afecta el Pla d’inversions aprovat l’any 2010. En total, segons afirma Gómez: Durant el 2011, la UB deixarà de rebre 71 milions d’euros. A més, el gerent ha destacat que la Universitat ja està treballant en un pla estratègic 2011-2014 per adaptar-se a aquesta situació econòmica i al nou espai europeu d’educació superior.

Gonzalo Bernardos, vicerector d’Economia, ha destacat que els reajustaments van començar el mateix dia en què l’equip de govern va prendre possessió. En aquest sentit, ha subratllat que la Universitat està duent a terme una reducció de la despesa i un increment d’ingressos propis, mitjançant un ajustament de la reorganització administrativa i de docència així com un estalvi pel que fa als subministraments. Ha assenyalat també que la intenció de la UB és fer el mínim nombre d’acomiadaments oferint —en la mesura que sigui possible— contractes de menys hores, ja que per a aquest equip rectoral la prioritat són les persones. Ha precisat que si la Generalitat hagués complert els seus compromisos econòmics amb aquesta universitat aquest any 2011 el centre hagués aconseguit un superàvit d’uns 15 milions d’euros.

Això no obstant, la “retallada bestial” aplicada el passat exercici per l’anterior govern tripartit i el plantejat aquest any pel conseller Andreu Mas-Colell ho farà impossible, i ha afegit, utilitzant un símil futbolístic, que “no se’ns demani que juguem la Champions amb pressupostos per a mantenir-nos només en la Lliga”.

Segons altres informacions de la roda de premsa (2 i 3) les retallades afectaran el funcionament de la institució i el rector, Dídac Ramírez, ha assegurat que estan preocupats, però que faran el possible per mantenir la qualitat del servei.

El capítol de personal assumirà part de la retallada, amb una reducció de plantilla del 3% que podria veure’s incrementada fins al 5%. Els responsables de la universitat asseguren que es mantindran els treballadors amb contracte i jornada completa. La UB ja ha ajustat aquest apartat fins a un 3% amb 119 jubilacions anticipades, forçoses, renúncies i finalitzacions de contractes de professors i personal administratiu. La resta, fins al 5% es farà amb la reducció del nombre de professors associats i a temps parcial que són la majoria dels 1.900 que té la UB. Del total de professors associats, poc més d’una vintena estan contractats a temps complet, mentre la resta ho són a temps parcial de 180, 120 o 90 hores, a més d’uns 400 que són associats mèdics. Probablement els associats mèdics són intocables perquè no es pot substituir la feina que fan els professionals mèdics als hospitals universitaris.

Ramírez ha indicat que classes amb menys de 15 alumnes són insostenibles i ha avançat que les biblioteques tancaran durant tres setmanes a l’agost per estalviar en subministrament. Igualment es tancaran quatre setmanes entre juliol i agost els diferents centres.

L’equilibri pressupostari també pot arribar per un augment dels ingressos de la universitat, que preveu llogar els seus espais, per una reducció de departaments i per l’autorització de generar dèficit a canvi d’un Pla Estratègic 2011-2014, i sobretot, que el projecte dels comptes de 2012 es començarà a preparar al juliol, quan seran millors les condicions.

El rector de la UB ha reclamat a la Generalitat que repensi les retallades a les universitats i ha manifestat el seu desig que es doni a aquests centres el mateix tracte preferent que a l’educació obligatòria.

8 respostes a “En una roda de premsa explicada la retallada a la UB”

 1. a 04 juny 2011 a les 7:35 José María

  Ahir també va sortir això, que tampoc s’acaba d’entendre (sembla anar més enllà de subvencionar part del sou de bons docents, que és cap on semblava que anava el SH2 fa uns mesos):

  http://www.ara.cat/ara_premium/cronica/Universitats-retallada-promocio-talent-docent_0_492550783.html

 2. a 04 juny 2011 a les 7:45 Enric I. Canela

  José Maria,
  No puc veure la notícia sencera perquè és “premium”. SH2?
  Evidentment una retallada així no pot fer re sper l’excel·lència. Misèria i prou.

 3. a 05 juny 2011 a les 12:36 José María

  Perdó, no me n’he adonat (hi tinc un compte gratuït, deixa entrar a tres notícies “premium” cada dia). També està al recull de premsa de la UB del divendres.

  SH2 = el possible nou programa Serra Hunter

 4. a 05 juny 2011 a les 12:02 Enric I. Canela

  José Maria,
  Gràcies per la informació. Llegint la notícia veig que hi ha una intenció, però caldrà veure on tenen la reserva de crèdit per fer això. Potser en el pressupost de la Generalitat hi ha una partida no distribuïda que és diu Serra Hunter per complementar els sous. És l’única fórmula que hi veig. Això sí, sempre que hi hagi diners, després de la retallada per a la meitat que no pagui la Generalitat.
  No ho veig clar però és possible.

 5. a 06 juny 2011 a les 8:43 Ramon

  Complementar sous d’alguns professors quan es retalla el pressupost de les universitats? Com es menja això? (no vull dir que no sigui possible, però sona estrany)

 6. a 06 juny 2011 a les 4:47 José María

  A més, s’haurà de veure què entén la Generalitat per “talent docent”, després de molts anys de menystenir-lo davant del “talent investigador” (la promoció dels dos ha de ser compatible, de forma adientment proporcionada, en un sistema universitari madur).

 7. a 09 juny 2011 a les 9:19 Enric I. Canela

  José Maria,
  La veritat és que és una incògnita. No sé quins criteris se seguiran.

 8. a 09 juny 2011 a les 9:19 Enric I. Canela

  Ramon,
  Si de cas ho farà la Generalitat, però tampoc crec que l’any 2011. Veurem que pensen fer.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació