Ecosistema innovador


Enric I. Canela

Llegeixo que per primera vegada els Premis TR35 de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT)
arriben a Espanya per reconèixer el treball dels millors innovadors. El químic Javier García Martínez (Logronyo, 1973), professor a la Universitat d’Alacant, va guanyar aquest guardó fa quatre anys. Des de 2010 és membre del jurat internacional d’aquest prestigiós premi i ara forma part del de l’edició espanyola, a més de coordinar el Experiment Mundial de l’Any Internacional de la Química.

A Javier García li fan unes preguntes, agafo dues que em semblen molt rellevants:

Va estudiar al MIT gràcies a una beca Fullbright i va aconseguir aquest premi Què destacaria del seu pas pel MIT?
La passió per innovar que es respira en MIT contagia a tota la comunitat universitària. L’aposta per l’excel·lència i el mèrit són la clau del seu èxit i la millor manera d’atreure i retenir els millors científics de tot el món. Però el que més em va sorprendre és com aquesta institució integra la seva escola de negocis en l’experiència de l’investigador, al qual s’acompanya i facilita els contactes perquè pugui comercialitzar els seus descobriments. MIT va tenir un paper fonamental en la meva vocació com a emprenedor i en la meva decisió de fundar Rive Technology, l’empresa que comercialitza la tecnologia que vaig desenvolupar durant la meva estada postdoctoral allà.

Aquesta cultura de la innovació es podria traslladar a Espanya?
És molt difícil trasplantar models d’èxit perquè cada país és diferent. A Espanya, tenim excel·lents científics, grans empreses i un sector financer líder a escala mundial, però cal que els diferents actors responsables de la creació d’empreses treballin amb un objectiu comú. D’una banda, hi ha els que creen la tecnologia, que a Espanya és, fonamentalment, la universitat, i de l’altra, aquells que tenen capacitat per a finançar. Cal una nova cultura que afavoreixi la innovació, un nou ecosistema de l’emprenedoria on hi hagi una major col·laboració entre la universitat i el sector privat.

Convertir això en EUA no serà possible però crear una cultura diferent sí. No és tan difícil prendre’s seriosament algunes de les receptes que funcionen. Podem parlar de legislació fiscal, per exemple. Coses útils a fer, un munt.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació