Enric I. Canela

La Generalitat publica: Neixen les beques Equitat i d’Excel·lència Acadèmica amb un pressupost d’1,4 MEUR.

El Govern català comptarà, per primer cop, amb el seu propi fons de beques perquè les persones amb talent i esforç no es quedin fora del sistema universitari. A Catalunya un 14% d’estudiants universitaris estudia amb beca del Ministeri d’Educació, mentre a Espanya ho fa un 21% dels universitaris.

Després de 10 anys que el govern espanyol segueixi incomplint la sentència 188/2011 del Tribunal Constitucional per fer efectiu el traspàs de beques, el Departament d’Economia i Coneixement, en paral·lel a continuar reclamant a l’Estat espanyol el traspàs de les mateixes, ha creat les Beques Equitat i les Beques d’Excel·lència Acadèmica. Aquestes beques es creen en base a la recaptació obtinguda del 25% de l’increment de les taxes universitàries

Beques Equitat
Disposen d’un pressupost de més d’1,1 MEUR i tenen com a objectiu la redistribució de la renda, és a dir, estan destinades a cobrir una franja d’universitaris catalans que no obtenen beques del Ministeri d’Educació per motius de renda.

Els ajuts seran de fins al 50% del preu públic dels crèdits matriculats per primera vegada a les universitats catalanes i hi poden accedir els alumnes d’estudis adreçats a l’obtenció d’un títol de grau o d’estudis no adaptats a l’Espai Europeu d’Educació Superior. Com a novetat, també s’inclourà als alumnes amb diferents opcions de matrícula (curs complet, matrícula semestral o parcial). Es calcula que per al curs 2011-2012 hi accediran més de 1.500 alumnes.

Beques Excel·lència Acadèmica

Disposen d’un pressupost de 300.000 euros i estan destinades a reconèixer els millors expedients acadèmics de les universitats catalanes. S’hi podran acollir els millors 24 estudiants amb expedient acadèmic.

La beca suposa un ajut d’un màxim de 2.000 euros mensuals que serviran per afavorir la mobilitat i la internacionalització dels estudiants. També inclou un ajut en concepte de despeses de desplaçament i l’import mensual de l’estada fins a sis mesos.

Les beques Equitat i Excel·lència Acadèmica es podran sol·licitar a partir del mes de novembre a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

La meva valoració és que és necessari incrementar les beques. Penso que les d’equitat són una misèria, més un símbol que altra cosa, ja que no incentiven a l’estudi. En tot cas valoro positivament el fet en un moment econòmicament molt difícil. Malgrat la migradesa, les famílies ho agrairan. El cas de les d’Excel·lència acadèmica fan molt més goig. El problema serà seleccionar només 24. Benvingudes.

3 respostes a “Comença la política catalana de beques”

 1. […] acadèmica fan molt més goig. El problema serà seleccionar només 24. Benvingudes.   Font de l’article Que en […]

 2. a 16 nov. 2012 a les 11:26 Judit

  Molt interessant la teva reflexió sobre la situació financera en la educació. Creus que amb la independència de Catalunya, millorarien les taxes?
  Tinc un bloc, on tracto la situació política catalana. Et convido a que el miris, i si destjes expressa la teva opinió:
  http://poblepolitic.blogspot.com.es/

 3. a 17 nov. 2012 a les 11:04 Enric I. Canela

  Judit,
  Crec sincerament que si.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació