Enric I. Canela

Llegeixo que segons Comissions Obreres, a Espanya hi ha més de 200.000 joves fent pràctiques en empreses. D’ells, només cotitzen a la Seguretat Social el 14,43%. El sindicat denuncia que en moltes ocasions aquestes beques no compleixen el requisit formatiu del que haurien de ser objecte, convertint-se en una forma precària d’inserció en el mercat laboral, camuflant contractacions formals.

Comissions Obreres diu que el culpable: el Reial Decret 1707/2011 aprovat per l’anterior govern socialista. Aquest text exclou els universitaris que realitzen pràctiques en l’àmbit dels seus estudis del dret a cotitzar. El fet és que al novembre de 2011 eren 41.135 els becaris que cotitzaven i avui en són 28.874.

L’actual govern espanyol es va comprometre, en arribar al poder, a modificar els articles d’aquest Reial Decret, però han passat diversos mesos i no ho han fet, cosa que ha portat a Comissions Obreres a presentar un recurs davant el Tribunal Suprem a fi rescabalar aquesta situació, i espera que la sentència en les pròximes dates reconegui per fi el dret a cotitzar de les pràctiques durant els estudis universitaris.

Crec que el Reial Decret va ser un error. Per una banda encareix les beques i per l’altra no hi ha cap control sobre la contractació encoberta. Al meu entendre calia un model de cotització específica per als becaris que el que realment fan és un aprenentatge que tampoc ha d’anar a càrrec de les empreses de la mateixa forma que si es tractés de treballadors ja formats. Seguretat Social sí, però amb un model específic. La universitat hauria de prendre cartes en aquest assumpte i exigir una reforma lògica.

M’agradaria saber, que no ho sé, que fan a Alemanya on aquesta formació està ben establerta.

Una resposta a “Menys becaris que estan a empreses cotitzen”

  1. […] Classificat com a Articles Enric I. Canela, Empresa, Universitat | No hi ha comentaris ‘ […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació