Enric I. Canela

Cristina Garmenia va dir ahir que Si no hi ha una resposta ràpida i contundent per part de la UE, el 2025 el 20% de la ciència serà produïda a la Xina o l’Índia. En poc més d’una dècada Europa amb prou feines podrà ser líder en alguns camps tradicionals, com la química o la física, però no en àmbits com les tecnologies de la informació o la biotecnologia.

La ministra va defensar ahir la urgència d’una transformació radical d’Europa cap a una societat basada en el coneixement. Va afirmar que es necessita una important acceleració que no serà possible amb l’actual nivell de recursos.

Garmendia va recordar que només un 5% del finançament disponible per a R+D+i a Europa procedeix de les arques comunitàries, un altre 85% dels fons estan en mans dels estats membres i un 10% pertany a programes de cooperació internacional. Va opinar que per mantenir el lideratge europeu cal coordinar els plans nacionals.

El seu missatge quan es va referir a la situació espanyola va ser molt diferent. Va dir que a Espanya estem anant molt de pressa. En dues dècades hem avançat vint posicions en el rànquing nacional. Va dir que Espanya és la novena potència mundial en producció científica, sense citar que en termes d’innovació Espanya ocupa el setzè lloc.

Podeu completar la notícia a Garmendia afirma que la Estratègia 2020 és el punt de partida per a una “transformació radical d’Europa cap a una societat del coneixement”.

Torna a ser un excel·lent discurs d’intencions. No dubto de les idees i intencions de la ministra, però calen encara moltes peces per lligar les coses a l’Estat espanyol. En el tema de la innovació no s’està fent la feina que cal i en el de la recerca si no es recupera la capacitat d’inversió les coses aniran endarrere.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació