Enric I. Canela

Ahir escrivia Hi haurà algun dia traspàs de les beques universitàries?. Ho feia arran de la notícia del traspàs de la gestió de les beques a Catalunya.

Un èxit o un fracàs? Depèn de com es miri. L’oposició del tripartit, que ja ho havia intentat sense èxit quan era al govern, com també ho havia intentat CiU, consideren un fracàs el resultat. Des de CiU ho veuen millor.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha considerat un avenç ‘positiu i històric’ l’acord al que han arribat Estat i Generalitat durant la reunió bilateral. Castellà ha concretat que es va acordar reconèixer el ‘deute històric’ que l’Estat tenia amb Catalunya des del 2005 per la gestió de les beques, el que comportarà un ingrés de 4.100.000 euros per part del govern espanyol. A més, es va establir el conveni per a la gestió del curs 2011-2012 que es traduirà en una aportació de 1.400.000 euros. El secretari ha afirmat que després d’aquest acord el camí per aconseguir la gestió total de les beques des de Catalunya és ‘més planer’ i ha confiat poder continuar avançant en la negociació.

Per la seva banda, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha admès avui que en la comissió bilateral Generalitat-Estat no hi ha hagut en avenços en relació al traspàs de les beques. A la sessió del control al Govern, ha precisat que la Generalitat sí que ha aconseguit una millora del finançament per gestionar-les, però que segueix pendent el traspàs que donaria a Catalunya capacitat normativa sobre les beques. Ha dit que fa 20 anys que s’està negociant. No vindrà d’un mes i també ha assegurat que l’Executiu català serà ambiciós a l’hora de reclamar que es faci efectiu un compromís que es contempla a l’Estatut. Ha destacat que el seu departament no vol ser la finestreta de la política estatal sobre beques a Catalunya per la qual cosa, hagi traspàs en breu o no, el seu departament desenvoluparà un sistema propi de beques. El conseller ha precisat que la millora del finançament en la gestió es concreta en que es cedirà a Catalunya l’equivalent a l’1% del fons de beques, una fórmula innovadora i important.

Efectivament, la clau està en el 1,4 milions d’euros que es traspassen per a la gestió, just on va fracassar el govern tripartir. Si llegiu el que vaig escriure el 30 de setembre (Les beques universitàries, la història de mai no acabar) veureu que ells ja hi estaven d’acord amb tenir la gestió però no es van posar d’acord amb els diners. Madrid volia que es fes per 180.000 euros i ells demanaven 2 milions de la bossa de les beques espanyoles. CiU n’ha aconseguit 1,4 milions d’euros.

Èxit en els diners per fer de finestreta, fracàs en aconseguir el traspàs polític. Com diu Mas-Colell, políticament som on érem.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació