Enric I. Canela

Ahir es va celebrar un acte organitzat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona per la seu del Parlament Europeu per tractar del futur programa Horitzó 2020.

Tant el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, com la secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, van coincidir en destacar la importància de captar fons europeus per a projectes de recerca, davant la imminent finalització del VII Programa Marc i la definició de les línies estratègiques del programa Horitzó 2020 que durarà fins al 2020.

Mas-Colell va destacar que Catalunya es troba molt alineada amb l’estratègia europea de recerca i que la Generalitat ha fet tot el possible per mantenir el nucli dur del model català d’R+D. Va considerar que la situació econòmica actual és millor que fa un any, perquè ara el món no creu que l’euro hagi de desaparèixer i fa dotze mesos havia veus que consideraven que sí, encara que no des d’Europa.

Carmen Vela va assenyalar que la proposta de la Comissió Europea Horitzó 2020 és una prioritat absoluta per al govern espanyol i va considerat necessari estar des del primer moment de definició de les línies generals. La secretària d’Estat va indicar que els documents preliminars coincideixen amb les aspiracions de l’Estat espanyol i que no hi ha cap línia vermella, encara que és necessari reforçar la mobilitat dels investigadors entre centres públics i privats, a més de reforçar la possibilitat de realitzar doctorats en empreses.

Vela ha explicat que el nou programa d’ajudes a la recerca estarà orientada a reptes més que a sectors concrets, una idea que el govern espanyol intentarà apuntalar amb l’aprovació al Consell de Ministres, previsiblement la setmana que ve, de l’estratègia espanyola al respecte.

També va dir que en les últimes convocatòries del VII Programa Marc fins al 10% dels projectes estan liderats per centres espanyols, encara que també hi ha instituts amb prop de 200 investigadors – fins i tot més de la meitat de les universitats – que mai no han optat a fer-se amb projectes europeus, cosa que no pot ser.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació