Enric I. Canela

A final de l’any passat, Antonio Árias va publicar un interessant article ¿Cuánto cuesta un graduado? En aquest article parla de les dades, aproximades, del cost dels titulats l’any 2012 a la Universitat de Castilla – La Mancha.

Diu que el cost mitjà d’un alumne en un curs complet en l’any 2012 s’eleva a 6.498 euros. Per branques d’ensenyament destaquen les corresponents a ciències i les enginyeries i arquitectura, amb costos per alumne de 10.063 euros i 8.861 euros, respectivament. El cost mitjà d’un alumne de doctorat és de 2.176 euros i del que cursa títols propis, 6.065 euros. El cost de cada titulat, corresponent a l’alumne equivalent a temps complet, i tenint en compte la taxa d’èxit, llança el 2012, una mitjana per alumne d’ensenyament de grau de 35.711 euros, i de 44.638 euros per als ensenyaments de màster. El cost d’alumne titulat s’ha incrementat un 2,5% en el període 2008-2012.

Quan ensenyem els nostres tindrem una discussió sobre el cost. Això que diuen no és cert. Així fàcil, dir que el cost d’un doctorand és de 2.176 euros no tindrà cap sentit ara que no hi ha docència teòrica. Com a molt 800 euros.

Veient l’evolució dels pressupostos de la UB en els darrers anys ja es veu que el nivell de cobertura (matrícula / cost) serà cada vegada més alt. Suposo que a final de setembre la UB mostrarà dades concretes.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació