Enric I. Canela

Un article polèmic alhora que interessant que publica avui La Vanguardia és La rebel·lió dels campus. Com cada juliol tornaran a sortir en el DOGC és preus de les matrícules públiques universitàries. Seran els mateixos del curs passat. Ni que ho volgués, la Generalitat poc pot fer enguany per millorar la situació. Manca de recursos i pressupost prorrogat.

Pràcticament tothom està d’acord amb que el sistema que hi ha ara no s’aguanta. Hi ha raons i opinions de totes classes.

Enunciaré algunes coses que jo trobo significatives.

  • Els preus Catalunya són diferents segons la carrera i no tenen res a veure amb el que efectivament costa la carrera.
  • Estudis de cost més baix tenen un preu més alt.
  • Les matrícules Catalunya són nominalment les més cares de l’Estat. Hi ha unes beques que discriminen per renda. Probablement no són les més cares en tots els casos, però no hi ha informació que permeti saber-ho. Un sistema poc transparent.
  • Les beques de l’Estat són poques i de poc import
  • La Generalitat diu que cal imputar tot el cost de la universitat a la docència per computar el cost dels ensenyaments. Altres, com l’Observatori del Sistema Universitari o jo mateix, opinem que cal imputar el cost docent a la docència i que els estudiants no tenen perquè mantenir amb les matrícules la recerca o altres activitats de la universitat.
  • Si descomptem Anglaterra, la resta de països tenen matricules més barates i no diferenciades per disciplina.

Si ens fixem en els costos purament docents, impartir un crèdit a la Universitat de Barcelona deu costar sobre uns 60 euros. Els estudiants paguen entre 25 i 40 euros segons disciplina. L’Observatori del Sistema Universitari calcula que paguen el 43% del cost real de mitjana. Jo opino que una mica més del 60%.

No se’m passa pel cap que ara tot es modifiqui i les matrícules siguin gratuïtes. No ho podem fer ara. El Govern actual no té cap culpa d’una situació que ja està malament de fa 30 anys. D’aleshores ençà només ha fet que deteriorar-se per pal·liar el dèficit de finançament les universitats. El Govern actual hauria d’agafar el toro per les banyes i fer un informe correcte de la situació i corregir alguns desequilibris i injustícies alhora que impulsar un canvi. Si no s’ha fet abans és perquè no s’ha volgut perquè les dades hi eren, sé que hi eren, fa anys. El Govern actual no ha tingut prou temps per fer-se càrrec de la situació.

En això sóc un expert, sé el que dic i la majoria de les coses que sé no depenen del càrrec que actualment ocupo.

Aquest hauria de ser el darrer curs amb aquest sistema de preus de matrícula.

Una resposta a “Aquest hauria de ser el darrer curs amb aquest sistema de preus de matrícula”

  1. […] Com també imaginàvem, no ha fet res per millorar la situació de l’injust mètode de preus. Per això jo deia: Aquest hauria de ser el darrer curs amb aquest sistema de preus de matrícula. […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació