Enric I. Canela
Durant anys s’ha estat parlant del procés de Bolonya, de la reforma, van arribar a sortir dos Reials Decrets ara paralitzats, s’han vist involucrats dos governs de l’estat i en l’últim dues ministres, s’ha organitzat un desgavell considerable amb els nous Màsters i el Doctorat gràcies a les ànsies absurdes de molts de ser “els primers de la classe” en la reforma i oblidar les més elementals regles de la prudència.
Però què està passant?, ara sembla que no es bellugui res. Bé, com que jo sé el que està passant i veig que els que en saben i tenen responsabilitats de govern no diuen res, crec que faig un favor a tots aquells que els interessi el procés si ho explico.
Sense ànim de ser precís i exhaustiu, aquests són els fets:
1.- El 21 de desembre el Ministeri d’Educació i Ciència va trametre un document titulat: Directrices para la eleboración de los títulos, en el que es recullen les idees que en aquell moment tenia el Ministeri. Aquest document és el fruit de la reflexió feta pel Ministeri després d’escoltar les reflexions del membres del Consell de Coordinació Universitària, en reunions celebrades a finals de l’any passat, sobre el document que havien elaborat i lliurat al setembre.
2.- Paral·lelament està en tràmit d’aprovació la reforma de la LOU. Previsiblement quedarà aprovada durant el mes de març
3.- El govern esperarà a què s’aprovi la LOU per aprovar els Reials Decrets que desenvolupen el Grau i el Postgrau.
4.- Mentre s’estan realitzant reunions de les subcomissions de les diferents branques en que s’agrupen els membres del Consell de Coordinació Universitària: Humanitats, Ciències Socials i Jurídiques, Ciències Experimentals i de la Salut i Tècniques. En el si de les subcomissions s’analitzen els continguts del document.
5.- Aquest més tindrà lloc una reunió de les comissions del Consell de Coordinació per debatre el document.
6.- Probablement de les discussions d’aquestes comissions surtin les línies que inspiraran al govern a modificar el document.
7.- També probablement, un cop modificat el document se sotmetrà al Consell de Coordinació Universitària qui emetre informe. Amb aquest informe el govern redactarà i aprovarà els Reials Decrets. La meva opinió és que difícilment estaran al BOE abans del mes de maig. Aleshores les universitats podran oficialment treballar.
8.- Això no és obstacle per tal que, mentre, les subcomissions vagin elaborant els continguts del que segons la seva opinió hauria de ser el primer curs amb matèries amb continguts comuns (no necessàriament idèntics) i també sobre temes com pràctiques externes, treball de fi de carrera, etc. També sobre alguns aspectes de procediment, etc.
9.- Pel que fa al postgrau, la meva opinió es que, amb el dolor d’alguns, caldrà desfer els màsters fets i tornar a construir programes de doctorat (si es vol que es diguin màster, cap problema). Pensar en què el doctorat té un públic i que els màsters hauran d’estar preferentment dedicats a la professionalització.
10.- Mentre cal pensar que algú haurà de pagar la reforma i que els màsters professionalitzadors tenen un cost que o el paga el govern o el paguen els estudiants. Les universitats ja no poden contreure més dèficit.
Bé, són algunes de les coses que sé i he resumit. Si algú està interessat per algun tema, que ho pregunti en aquest bloc o que m’escrigui. Amb molt de gust li ho aclariré.