Enric I. Canela
La incansable associació Federación de jóvenes investigadores / Precarios ha analitzat les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012. Ens diuen:
Un cop conegudes les esmenes presentades pels grups polítics volem destacar que:
- La pràctica totalitat dels grups polítics a l’oposició ha presentat esmenes destinades a incrementar els pressupostos de R + D + i. Concretament, per als capítols I-VII l’increment sol·licitat en milions d’euros és de 729 (PNB), 575 (PSOE), 268 (IU, ICV-EUiA, CHA), 371 (CiU), 468 (UPyD) i 28 ( G. Mixt), mentre que per al capítol VIII l’increment sol·licitat en milions d’euros és de 485 (PNB), 315 (PSOE) i 422 (IU, ICV-EUiA, CHA). L’increment sol·licitat per al fons Nacional (i en general el programa 463B en el qual s’insereix) és d’entre 150 i 200 milions d’euros.
- La pràctica totalitat dels grups polítics ha presentat esmenes destinades a mantenir els pressupostos del CDTI (capítol VIII) en els nivells d’anys anteriors, així com les condicions d’ús dels mateixos (interès zero en els seus préstecs).
- La pràctica totalitat dels grups ha presentat esmenes per permetre contractacions en el sector de R + D perquè la taxa de reposició no sigui nul·la.
- La totalitat dels grups polítics ha presentat esmenes destinades a corregir el text del projecte de llei perquè permeti la creació de l’Agència Estatal d’Investigació en els termes i terminis previstos.
A la vista d’això instem el govern i el Partit Popular a esgotar tots els esforços per arribar a l’acceptació de les esmenes referides. El Grup Parlamentari Popular és l’única força política que no ha subscrit esmenes en la línia dels punts 1, 2 i 3 esmentats anteriorment, limitant-se a unes poques esmenes sense cap tipus de repercussió econòmica, i que considerem clarament insuficients.
Volem assenyalar que la unitat d’acció i de conscienciació social aconseguida pels grups convocants es mantindrà. Una comissió de les associacions impulsores de la Carta per la Ciència es desplaçarà en els pròxims dies a Brussel·les per informar les institucions europees de les conseqüències d’unes polítiques restrictives en matèria d’R+D+i. Així mateix anirem desenvolupant de manera periòdica al llarg d’aquest any actes que posin de manifest la importància de la R+D+i com solució a la crisi i la qualitat de la recerca espanyola. Volem així fer partícip a la societat dels efectes que les retallades en R+D+i estan tenint al nostre país i la importància que siguin corregits en el present i en els futurs pressupostos.
És formidable que hi hagi associacions disposades a analitzar els temes que ens afecten i a no rendir-se mai.