Ahir la premsa (El Punt, Cinco Días, La Vanguardia, Expansión, La Gaceta de los Negocios) va publicar que els 34 investigadors del Laboratori de Bioinvestigació (Merk-PCB) van signar l’acord de tancament del centre. Era l’únic centre privat de recerca oncològica de l’Estat. Una conseqüència de la desaparició de Merck com a empresa amb seu a Catalunya. Més científics a l’atur si el Govern no finança el laboratori coma centre de servei a tercers o els propis investigadors creen una o dues empreses. Ahir vaig parlar en aquest bloc del Bioclúster madrileny i he rebut un comentari de Manel Bargalló. Ell comentava que del risc de pèrdua d’empreses farmacèutiques a Catalunya ja havia parlat i em donava la cita. No havia llegit el seu article del mes de gener, encara no coneixia el seu bloc. Crònica de la mort anunciada de la indústria farmacèutica catalana (tampoc l’article Crònica de la mort anunciada de la indústria farmacèutica a Catalunya). L’anàlisi del Manel és molt bo i recomano la seva lectura. Va més enllà del que és habitual en aquestes anàlisis.

La Vanguardia publicava ahir que la Generalitat canviarà les proves de selectivitat per al curs 2008-2009. Els exàmens d’accés a la universitat per al curs 2009-2010 es faran amb un nou disseny, que seguirà més o menys l’esquema de les preguntes que es fan en les proves de l’informe PISA. Les noves proves valoraran més la capacitat de creativitat i comprensió dels alumnes que els coneixements acadèmics en si mateixos, encara que una cosa no va deslligada de l’altra. El disseny de les noves proves d’accés a la universitat anirà d’acord amb els canvis que s’aniran introduint en la forma d’impartir el currículum en les aules dels centres escolars. Em pregunto si després podran seguir entrant a fer la carrera de Química (per posar un exemple) alumnes que no hagin fet química al batxillerat encara que siguin excel·lents en les relacions socials de la morsa en zel, com passa ara. Si es canviés això ajudaria millorar els resultats a la universitat. Algun cop n’he parlat en aquest bloc.

El Periódico. El País, AVUI, La Razón i ABC feien referència a les 2.000 noves places de Medicina que va dir la ministra Mercedes Cabrera que s’oferiran a tot l’Estat i recorda que Catalunya vol oferir 220 d’elles. Aquesta notícia la publicava completa en aquest bloc el passat dimecres.

El País i l’AVUI parlen de la proposta de CiU de reforçar legalment l’autoritat dels directors d’escola i del professorat i que els primers tinguin la consideració d’autoritat pública. Per conèixer el que diu CiU és recomanable llegir la seva proposta, més que res perquè diu més coses. Amb menys ressò mediàtic, CiU va aconseguir ahir a la Comissió d’Educació i Universitats l’acord amb tots els grups parlamentaris per establir un complement econòmic per als professors d’anglès. També CiU va aconseguir fer aprovar la potenciació de l’estudi de la llengua catalana al Batxillerat, però els altres grups no van secundar la seva proposta de fer això també a l’ESO. Una llàstima però la política no sempre va d’acord amb els interessos del país i dels ciutadans, massa especulació.

I parlant d’Educació, El País publicava dijous un article de Ramon Plandiura i Joan Subirats sobre l’educació a Catalunya, una reflexió de cara a la nova llei d’Educació. Qüestionen la LODE i el Pacte Nacional d’Educació. Ha durat poc. També El País publicava ahir un article de Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona sobre l’Educació. Diu que cal més diners, que els diners no fan la felicitat però ajuden i justifica els pobres resultats per la manca d’inversió i per la manca d’un pacte sobre l’educació, que demana.

La Gaceta de los Negocios parlava ahir dels 9.000 milions d’euros que Espanya destinarà entre el 2007 i el 2013 a innovació, el doble que entre el 2000 i el 2006. Cinco Días avui parla d’innovació, i ho fa a partir de la publicació de l’enquesta de l’INE a la que ja vaig fer referència ahir en aquest bloc. Fa una anàlisi bona.

El dimecres en parlava en aquest bloc, avui Diari de Sabadell, publica que el Govern ha aprovat avui l’admissió de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a nou membre del Consorci Laboratori CSIC-IRTA de Genètica Molecular Vegetal. Amb aquesta incorporació, neix el nou Centre de Recerca Agrigenòmica CSIC-IRTA-UAB, que farà recerca en l’àmbit de la genètica molecular vegetal, com ja feia l’antic Consorci Laboratori CSIC-IRTA, i ara també en genètica molecular en animals, bàsicament de granja.

El Punt ens parla del nomenament de Jordi Serrano com a nou rector de la Universitat Progressista d’estiu, la UPEC. Diu que serà un rector continuista. Una vergonya que el Govern admeti això. Les universitats no ho haurien de permetre. Una vergonya més de les que anem patint dia darrera dia.

El Punt parla avui del nou Museu de la Química a Tarragona. No és una notícia nova. En parlava en aquest bloc el dia 4 de desembre. Allà dono la referència per poder llegir bé el projecte.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 13 i 14 de desembre”

 1. a 14 des. 2007 a les 8:57 Manel Bargalló

  Gràcies Enric per la referència al meu article. De fet la meva feina a Alemanya és en un Competence Center Pharma d’una multinacional i per això n’estic bastant al corrent.
  Respecte a Catalunya ho tenim molt però molt cru, només Grifols ho te una mica bé, de moment, perquè el segment de hemoderivats te molt de futur i poques empreses mundials son capaces de fabricar-les i sobretot que tinguin plantes de suministrament del plasma sanguini.

  Respecte a les clàssiques com Esteve, Uriach , Ferrer i Almirall tenen que afrontar molts reptes per la competència de la Xina i sobretot la índia, però també per els alts cost de descobrir un medicament nou.
  Avui en dia els nous medicaments ja no es fabriquen de reaccions químiques (ChemApi)sinó que son produïts mitjançats ser vius, com bacteris, cèl·lules, fongs i alges. Es el que és diu la BioApi o principis actius produït biotecnològicament. Tot això fa que només una industria biotecnologica forta amb centres d’investigació molt interrelacionats amb la universitat i centres d’investigació públics pot tenir alguna possibilitat de descobrir nous medicaments.
  La industria catalana es ChemApi i no BioApi, i si no te prou diners per comprar algunes empreses BioApi que tenen en cartera algun bon medicament a punt de descobrir, ho té molt dificil perquè del no res crear tot aquesta massa d’investigadors i centres de recerca no es fa en quatre dies i per quatre duros, com la Generalitat catalana pot fer. Només si amb una Catalunya independent amb unes ajudes molt fortes (investigació, excepcions fiscals, ajudes a la internacionalització i sobretot forçar que les empreses catalanes s’uneixin per fer-ne una de gran a la vegada que poden, ja ser que no és molt bo però es així com funcionen les coses avui en dia, fer una reestructuració i eliminar costos duplicats. Per al final obtenir mes recursos per la investigació.

 2. a 14 des. 2007 a les 9:54 enriccanela

  Manel,
  Imaginava pels teus comentaris que eres del sector, justament tinc per llegir, amb tanquil·litat, el teu treball d’avui sobre Parkinson. M’interessa molt, els meus projectes de recerca van sobre això. Ja t’enviaré un correu. Ara volem entrar en Hugtinton. Amb el grup fem també Alzheimer, en general, tota la neurotransmissió dopaminèrgica, adenosínèrgica, CB1, etc. Mosaics de receptors.
  Hi coincideixo totalment amb el que dius. Potser hauríem d’explicar-li algunes coses al Manel Balcells, de debò que és molt bo. ERC té aquí un element de primera. A més és és una excel·lent persona.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació