Segons El Mundo els postgraus espanyols de Matemàtiques i Física entre els millors d’Europa segons el rànquing CHE (Centrum für ochschulentwicklung: unabhängig, kreativ und umsetzungsorientiert (CHE), Centre per al Desenvolupament de l’Educació Superior, d’Alemanya) del que ja havia parlat en aquest bloc. Com és habitual, apareixen la Universitat de Barcelona i l’Autònoma de Madrid. Periòdicament el vaig mirant, està evolucionant molt ràpidament i és complex de llegir tot el que publiquen.

La Gaceta Universitaria publica que hi ha una sola facultat espanyola entre les primeres del món, la de Medicina de la UB. Bé, crec que confonen els termes, el rànquing de Xangai parla de recerca en aquest àmbit i no de la facultat. Tot i això, una gran facultat.

Expansión, AVUI, El Periódico i El País publica que Barcelona i Tarragona seran seus de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya.

Avui Expansión ha publicat un article en el que dóna pautes per entendre el que és el procés de Bolonya. Curt i fàcil.

El Mundo també parla de Bolonya, però ara improvisa. Diu que els estudiants per tenir el grau hauran de fer una revalida. Confon un treball de fi de carrera, que pot ser molt diferent segons el centre i la titulació, amb una revalida. Una revalida implica una avaluació de tot el títol, un treball de fi de carrera no.

El Mundo parla del programa Ramon y Cajal. Diu que malgrat aquest programa els “cervells” no tornen aquí. La raó és que no hi ha una carrera clara ni unes condicions adequades de treball. Clar, a moltes universitats no sabem ni on posar-los. Tot ple. Ara però se’ls ofereix possibilitat de contractació fixa.

El Economista destaca que EAE tindrà un MBA Madrid – Nova York. EAE és de Barcelona, però el farà a la Universitat Camilo José Cela. Domcs estem arreglats, per què no ho han fet aquí? Per que EAE no ho ha fet amb una universitat catalana? No n’ha trobat cap?

El Economista publica que la CRUE i el Banc Santander han acordat un programa especial de 500 beques de mobilitat internacionals i intercanvi amb universitats iberoamericanes destinat als alumnes espanyols de grau. Cada beca Santander – CRUE de mobilitat iberoamericana estarà dotada amb 3.000 euros per a sufragar els costos de matrícula si els hagués, així com el desplaçament, la manutenció, les despeses de viatge i l’allotjament, segons una nota informativa d’aquestes organitzacions. L’objectiu és el foment de la mobilitat internacional, “essencial” per al desenvolupament de l’Espai Iberoamericà del Coneixement. Les 500 beques s’han distribuït entre totes les universitats espanyoles pertanyents a la CRUE segons criteris objectius en funció de la grandària de la universitat. Cada universitat participant serà responsable de la convocatòria i gestió de les beques assignades.

El Mundo publica una entrevista amb Manuel Acero, degà d’enginyers industrials de Madrid, que diu que tal i com s’està plantejant l’adaptació de les enginyeries, serem unes bestioles rares a Europa. Raona: Els països europeus que estan al capdavant han implantat el/3 2 i nosaltres ens anem a quatre, com si fóssim un poc infra capaços, quan els nostres enginyers han estat igual o millors que la resta. Ara es planteja que el màster sigui d’un any en lloc de dos, o sigui, que ni vam complir amb el grau ni vam complir amb el màster. Serem les bestioles rares d’Europa. Quanta raó té, però això és espnaya, l’única opció és sortir corrents.

Cinco Días destaca que el proper govern espanyol aprovarà l’estatut del personal investigador, i incorporarà 50.000 persones al sistema, la meitat a l’empresa qu es regularan per una nova llei de ciència i tecnologia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació