Enric I. Canela

Llegeixo que avui s’ha presentat al Cercle d’Economia un estudi sobre la contribució de les universitats catalanes al desenvolupament regional elaborat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). De fet ho sabia però les classes m’han impedit anar-hi. A veure si algú m’obsequia amb el llibre.

L’estudi es titula Higher Education in Regional and City Development. The Autonomous Region of Catalonia i ha estat presentat en un acte organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), la Fundació CyD, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. L’acte ha comptat amb l’assistència del conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell; de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà; del president de l’ACUP, Dídac Ramírez; i de la rectora de la UAB, Ana Ripoll, entre d’altres personalitats.

En el capítol on s’analitza la formació del capital humà de Catalunya, es fan recomanacions com ara que l’Estat pregui mesures per reduir les barreres econòmiques dels grups socials menys afavorits per accedir a l’educació superior.

Respecte a la transferència del coneixement, l’estudi afirma que les universitats catalanes han fet un progrés rellevant pel que fa a la generació de coneixement, però que cal millorar-ne la difusió. S’assenyala que el model d’innovació està centrat en la ciència i tecnologia, limitant la mobilització de les universitats pel que fa a les innovacions socials i culturals.

L’informe recull també altres recomanacions per a les universitats de cara a reforçar el seu paper en el desenvolupament del territori, com ara prioritzar el desenvolupament regional i local o col·laborar per racionalitzar l’oferta de programes de grau i desenvolupar més programes conjunts de màsters i doctorats.

L’informe s’inscriu en el projecte Review of higher education and city development of Catalonia, que ha d’ajudar a reforçar les relacions entre les universitats i els diferents actors dels sectors econòmics i socials.

Una resposta a “Higher Education in Regional and City Development”

  1. […] vaig publicar una notícia equivocada: Higher Education in Regional and City Development. Deia que s’havia presentat l’informe i em lamentava de no saber res del con tingut ja […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació