Enric I. Canela
L’altre dia es va publicar un article (Joan Sabaté; Keiji Oda; Emilio Ros. Nut Consumption and Blood Lipid Levels: A Pooled Analysis of 25 Intervention Trials. Arch Intern Med, May 2010; 170: 821 – 827) que parlava de l’efecte de les nous per reduir el colesterol.
De fet s’ha dit fa temps que menjar sovint nous i fruits secs és beneficiós per a la salut, perquè aquests productes són rics en vitamines, antioxidants diversos i fitosterols.
La tesi del treball és que els fitosterols prevenen l’entrada del colesterol i així disminueix. Probablement això passi, però també les nous són molt riques en àcids grassos poliinsaturats (especialment l’àcid alfa-linolènic) i aquests fan que s’alteri el tipus de colesterol disminuint els triglicèrids i la quantitat del denominat colesterol “dolent”(lipoproteïnes de baixa densitat) i augmentant la quantitat de colesterol “bo” (lipoproteïnes d’alta densitat).
En tot cas, les nous, amb moderació perquè són molt energètiques, són un excel·lent aliment (si no et provoquen al·lèrgia).