La melatonina i l’obesitat


Enric I. Canela

Llegia que científics de la Universitat de Granada han demostrat que la melatonina, hormona natural segregada pel cos humà, serveix per controlar l’augment de pes sense necessitat de reduir la ingesta d’aliments i millora el perfil lipídic en sang. Aquesta hormona es troba a més en petites quantitats en algunes fruites i verdures com la mostassa, les Baies del Goji, les ametlles i pipes de gira-sol, el cardamom, el fonoll, el coriandre i les cireres, pel que el seu consum podria ajudar a controlar el pes i a prevenir les malalties cardiovasculars associades.

El treball és Beneficial effects of melatonin on obesity and lipid profile in young Zucker diabetic fatty rats (Ahmad Agil, Miguel Navarro-Alarcón, Rosario Ruiz, Sawsan Abuhamadah, Mohamad-Yehia El-Mir i Gumersindo Fernández Vázquez. Journal of Pineal Research, 19 de novembre)

Malauradament no tinc accés a l’article complet, només al resum. Diuen els autors en ell: Al nostre entendre, aquesta és la primera evidència d’un efecte positiu de la melatonina en el patró d’excés de pes i lipídic de les rates Zucker obeses amb diabetis, cosa que dóna suport a la proposició que l’administració de melatonina pot millorar el sobrepès i metabolisme dels lípids en els éssers humans. Com que aquests beneficis es va produir en la joventut, abans de tenir complicacions metabòliques i vasculars avançades, la melatonina podria ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars associades a l’obesitat i la dislipidèmia.

És un resultat interessant, però encara manca molta recerca en humans per poder  fer cap afirmació. La melatonina és una hormona que segrega la glàndula pineal i que està relacionada amb els ritmes circadiaris i en la secreció d’altres hormones com ara la insulina. Aquest fet podria ajudar a entendre aquests resultats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació