El cafè allarga la vida


Enric I. Canela

El cafè m’agrada i el tema m’apassiona. En aquest bloc he escrit uns quants petits articles en els que parlo del cafè, sempre bé (Preneu cafè i xocolata, però no us passeu!, La cafeïna i la malaltia d’Alzheimer, El cafè i el suc de taronja ens van bé per pensar millor, Cafès i coles, massa desconeixement i falsa informació, Si prens cafè tens menys risc de suïcidar-te, Qui ho havia de dir! El cafè contra el càncer, Podem prendre cafè amb plaer i sense por, Les begudes energètiques són molt diverses i El cafè enemic de la demència).

Algú podria dir que el plaer que em proporciona una tassa de cafè ben carregat m’ennuvola la ment i em comporto de manera subjectiva. Els metges han tingut sempre la mania de dir que el cafè és dolent que apuja la tensió, etc. Per si de cas sempre: no prenguis cafè. Jo sempre que no i segueixo amb els meus cafès.

Avui han saltat a tot el món molts titulars que vénen a dir que prendre entre 3 i 5 tasses de cafè al dia o uns 400 mg de cafeïna al dia no estan associats a efectes desfavorables sobre la salut i poden ser incorporats a la dieta saludable. Més encara, diuen que poden tenir efectes beneficiosos per a la salut ja que s’associen amb un menor risc de mort.

Tot bé d’uns treballs publicats a la revista Annals of Internal Medicine de l’11 de juliol de 2017. L’editorial de la revista (Moderate Coffee Intake Can Be Part of a Healthy Diet ), dos articles reservats per subscriptors (Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations i Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study) i un en obert dedicat als pacients que pot llegir tothom (Is Coffee Consumption Associated With Lower Risk for Death?) tracten el tema.

Els investigadors principals del treball Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study, i portaveus, Marc J. Gunter i Neil Murphy, són de la International Agency for Research on Cancer (IARC), de l’Organització Mundial de la Salut, a França. Amb tot, els estudis es van realitzar amb investigadors de diferents països i es van analitzar dades de 521.330 persones de més de 35 anys, de deu països europeus, procedents de l’Estudi prospectiu europeu sobre dieta, càncer i salut (EPIC).

L’altre treball, Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations, dirigit per investigadors de la University of Hawai’i, el National Cancer Institute i la University of Southern California, va estudiar un grups 185 855 persones d’entre 45 i 75 de diferents ètnies (afroamericans, llatins, hawaians nadius, americans d’origen japonès i blancs). Els resultats van ser similars, un consum de cafè més alt de cafè nes va associar amb un menor risc per totes les causes (malalties del cor, càncer, malalties respiratòries, ictus, diabetis i malalties renals).

Sembla, però, que a qui fuma, el cafè l’incita a fumar una cigarreta o un cigar. Això ja no és bo. Molts estudis no havien separat els efectes d’ambdós “vicis”. Si se separen es veu que el cafè no només no es dolent sinó que és bo.

És interesant notar que la menor mortalitat dels que prenen cafè és independent de si el cafè és normal o descafeïnat. O sigui que l’efecte de la cafeïna quedaria descartat. L’editorial de la revista diu que els polifenols i altres compostos bioactius al cafè tenen propietats antioxidants i la ingesta de cafè s’associa amb una reducció de la resistència a la insulina, la inflamació i els biomarcadors de la funció hepàtica. Segurament serà així. M’ha agradat llegir que aquest consum està associat a un menor risc de mort per qualsevol causa, especialment per malalties circulatòries i del tracte digestiu. Mirar que els que deien que cafè i hipertensió…

No crec que tinguem prou informació per saber els efectes aïllats dels diferents components, però podem prendre cafè amb tranquil·litat. Normalment quan escric d’aquestes coses faig força bibliografia, em podeu creure bastant. Del tot no, no estic habilitat per l’Estat per receptar.

Vaig a fer-me un en la meva vella cafetera exprés Minimoka (ja no es fabriquen, la van vendre a una altra marca i no val res).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació